Succes med indsamling af emballage: Pilotprojekt med emballage fremstillet af genanvendte flasker

I samarbejde med professionelle hygiejnekunder og partnere har Kiilto med succes gennemført et lukket kredsløbsprojekt med flasker fra vaskemidler. I alt 90.000 nye emballager vil blive produceret til Kiiltos produkter ved hjælp af genanvendte flasker. 

Konceptet med emballage i lukkede kredsløb er ikke nyt. Men det, der gør dette Kiilto-koordinerede forsøg unikt, er, at det er blevet udført specifikt med HDPE-emballage (high density polyethylene) til rengøringsmidler.  Professionelle hygiejneprodukter kræver et andet niveau af emballagekvalitet end dem, man finder på supermarkedshylderne, især med hensyn til kemisk holdbarhed. 

»Værdien af et lukket kredsløb ligger i renheden af det genanvendte materiale, da det udelukkende består af separat indsamlet HDPE. Kilden til den genanvendte plast er strengt kontrolleret, så vi kan forhindre, at der kommer forurenende stoffer ind i det genanvendte materiale. Det sikrer en ensartet høj kvalitet,« forklarer Heidi Kähkönen, som er ansvarlig for emballageudvikling i Kiiltos forretningsenheder for professionel hygiejne og forbrugere. 

Kähkönen er med rette begejstret for pilotprojektets succes. Det var langt fra sikkert, at den indsamlede plast ville være egnet til genbrug i emballage designet til professionelle formål.

»Dette er et stort skridt fremad for at fremme den cirkulære økonomi. Nu, hvor vi har vist, at et lukket kredsløb kan lade sig gøre, åbner det helt nye muligheder for at udvikle genbrug og genanvendelse af emballage,« siger Kähkönen begejstret. 

..

Værdifuld indsigt i den cirkulære økonomis potentiale

En af de virksomheder, der var involveret i indsamlingen af emballage, var andelsmejeriet Hämeenlinna Osuusmeijeri. I overensstemmelse med sine miljøprincipper minimerer mejeriet affaldsproduktionen ved at maksimere genbrug, genanvendelse og genvinding af materialer i sine produktionsprocesser. 

Hämeenlinna Osuusmeijeris kvalitets-, miljø- og produktudviklingschef, Anne Isokangas, forklarer, at deres miljøcertificerede produktionsanlæg er vant til at genbruge. Men separat indsamling af specifik emballage kræver klare instruktioner. Hun reflekterer også over prissætningen af genbrug og antyder, at det kan kræve bredere diskussioner om affaldshåndtering og transportomkostninger at gøre genbrug i lukkede kredsløb til en rutinemæssig praksis for virksomheder af alle størrelser. 

Logistikken med at indsamle vaskemiddelflaskerne blev håndteret af LHJ Group. Pasi Kaskinen fra LHJ forklarer, at de altid er ivrige efter at prøve nye initiativer. Da Kiiltos kontaktperson rakte ud til ham, begyndte planlægningen af indsamlingslogistikken med det samme. 

»Pilotprojektet er et glimrende eksempel på, at genanvendelse er teknisk muligt, når brugerne er motiverede for at sortere deres affald korrekt. Vi modtog rent materiale af høj kvalitet fra kunderne. Alt for ofte fører manglende sorteringsevner eller motivation til kontaminering af plasten, hvilket gør det genanvendelige materiale ubrugeligt,« siger Kaskinen. 

»Dette pilotprojekt giver værdifuld indsigt i mulighederne for genanvendelse i et lukket kredsløb på tværs af virksomheder af forskellig størrelse og industri.«

Kaskinen forudser også, at producentansvaret for emballage vil medføre nye forpligtelser i fremtiden. Han mener, at der vil opstå forskellige indsamlingsmetoder, f.eks. at større affaldsstrømme indsamles sammen og sorteres efter materialetype senere i processen. 

..

Erfaring + professionalisme = succes

Genanvendelsen af den indsamlede emballage i pilotprojektet blev administreret af Lassila & Tikanoja (L&T). Mikko Mäenpää fra L&T siger, at han i starten var skeptisk over for, om indsamlingen kunne lade sig gøre. 

»Når man indsamler små mængder ad gangen, er det svært at samle en tilstrækkelig mængde. Vores mål var 5.500 kilo. I sidste ende gik alt glat med gode resultater.«  

Den relativt lille mængde indsamlet emballage krævede en høj grad af ekspertise fra deres medarbejdere. L&T har deltaget i adskillige andre genbrugsprojekter i lukkede kredsløb, men vaskemiddelflasker og deres materiale var nyt for dem. 

»Vi vasker og genanvender allerede plast, men vores proceslinjer er store, hvilket betyder, at mindre mængder skal håndteres hurtigt. Det krævede præcise justeringer, hurtigt. Vaskemiddelflaskerne skummede en smule under vask, men det var nemt at løse med et antiskummiddel.« 

..

Et skridt fremad for genanvendelse af erhvervsemballage

Efteråret 2024 var en spændende tid, da produktionen af den nye emballage endelig begyndte. Selvom det stod klart, at det genanvendte materiale kunne bruges til Kiiltos andre produkter, var det store spørgsmål stadig: Ville det opfylde kvalitetsstandarderne for professionelle hygiejneprodukter? Svaret var ventet med spænding. 

»Emballagen blev grundigt testet, og resultaterne var fremragende. Materialet er af høj kvalitet og opfylder de tilsigtede krav,« siger Kähkönen. 

De nye 5-liters dunke indeholder 35 % genbrugsplast, hvilket ifølge Simo Heljanko, CEO for Muovi-Heljanko Oy (virksomheden, der fremstillede emballagen), i øjeblikket er tæt på den maksimalt mulige mængde. 

Selv om egenskaberne ved det genanvendte materiale matcher egenskaberne ved emballage fremstillet udelukkende af virgint (nyt) plast, er der nogle forskelle. 

»Beholderne er lavet af polyethylen med forskellige plastlag. Den genanvendte plast er placeret i det midterste lag, mens det ydre og indre lag er lavet af ny, virgint plast. Det yderste lag udgør ca. 20 % af vægtykkelsen. Da den genanvendte plast består af forskellige farver, kan det midterste lag ses gennem det ydre lag, hvilket resulterer i små variationer i emballagens farve.«   

»Emballage i lukket kredsløb er én måde at fremme genbrug af kommerciel emballage på. Men jeg ser en endnu større mulighed i at udfordre den nuværende praksis i industriel skala. Et lukket kredsløb gør det muligt at genanvende plast inden for et geografisk begrænset område, f.eks. i Finland, i stedet for at transportere det rundt i verden. I øjeblikket blander mange organisationer alle plasttyper sammen på grund af manglen på en effektiv separat indsamlingsproces. Jeg håber at se flere diskussioner om, hvordan vi kan tackle dette,« siger Kähkönen. 

..

Produkter, der kommer i ny emballage:

  • Kiilto Pro C4 Max 
  • Kiilto Pro Green Liquid Textile 
  • Kiilto Pro Rosita 
  • Kiilto Pro Sanitop 
  • Kiilto Pro Superquick Spurt 
  • Kiilto Pro Vieno 
  • Kiilto Pro Vieno Non-perfumed 
  • Kiilto Pro Asteri 
  • Kiilto Pro Forte 

Kort fortalt:

Pilotprojektet med lukket kredsløb i tal: 

  • 5.500 kg tom emballage
  • 90.000 nye beholdere fremstillet af 35 % genanvendt plast

De virksomheder, der var involveret i emballageindsamlingen i pilotprojektet, var Hämeenlinna Osuusmeijeri, Valio, Juvenes, Perho Culinary, Tourism & Business College, Kotka by, Hamina by, Helsinki Universitet, CC-Tukku og LTQ Partners.

Indsamlingslogistikken blev varetaget af LHJ Group.

Forarbejdning fra emballage til granulat blev håndteret af Lassila & Tikanoja.

Produktionen af ny emballage blev håndteret af Muovi-Heljanko. 

Yderligere information:

Heidi Kähkönen
Packaging Development Manager
Heidi.kahkonen@kiilto.com
+358 40 837 0830

Læs også:

Hvad er et lukket emballagekredsløb?

12.02.2025