Hvad er et lukket emballagekredsløb?

Hvordan adskiller emballage i et lukket kredsløb sig fra almindelig genbrug? Hvad er de potentielle fordele – og hvilke forhindringer kan ligge forude?  Det er blot nogle af de spørgsmål, som Kiiltos emballagespecialist Heidi Kähkönen svarer på her, og hun siger, at hun altid er begejstret for emnet. 

Kähkönen påpeger, at målet med genbrug i et lukket kredsløb er at fremme den cirkulære økonomi. 

»Med emballage i et lukket kredsløb mener vi et system, hvor brugt emballage indsamles og forarbejdes til genbrugsplast, som derefter bruges til at fremstille ny emballage til samme formål. Målet er at holde værdifulde materialer i omløb, uden at de ender på forbrændingen eller lossepladsen.«

Hvordan adskiller emballage i et lukket kredsløb sig fra almindelig genbrug? 

»Når man f.eks. genbruger plastemballage fra husholdninger, indeholder den resulterende genbrugsplast normalt flere forskellige plasttyper. Forbrugeremballage kan også være forurenet med forskellige uønskede stoffer. Kvaliteten af genbrugsplast afhænger af effektiviteten af sortering og rengøring under genbrugsprocessen.« 

Hvad er fordelene ved genanvendelse i et lukket kredsløb?

»I et lukket kredsløb indsamles det ønskede materiale separat, så kilden til den genanvendte plast er kendt, og materialet er renere fra starten. Det forenkler genbrugsprocessen. 

Et lukket kredsløb hjælper med at opretholde kvaliteten af genbrugsplast på et tilstrækkeligt højt niveau, så det kan genbruges i mere krævende produkter. 

Derudover giver genbrug i et lukket kredsløb mulighed for at genbruge plast i det samme geografiske område, hvor produkterne bruges.« 

Hvad er de vigtigste faser i genanvendelse i et lukket kredsløb?

»Processen med lukket kredsløb omfatter typisk følgende faser:

  • Indsamling: Brugt emballage skylles og sorteres i en bestemt indsamlingsbeholder.
  • Transport:  Tom emballage indsamles og leveres til genbrug.
  • Genbrug og genanvendelse: Efter rengøring kan emballagen enten genbruges, som den er, eller forarbejdes til plastgranulat og bruges til at fremstille ny emballage.«

Hvilken form for samarbejde kræver genbrug i et lukket kredsløb?

»Et vellykket closed-loop-system kræver samarbejde mellem flere interessenter. Det er afgørende at involvere produktbrugeren – kunden – der er villig og i stand til at indsamle tom emballage og sikre, at de har tilstrækkelig plads til opbevaring. Vi arbejdede med en mangfoldig gruppe af deltagere i pilotprojektet både inden for professionel rengøring, detailhandel og distribution.

Ud over disse partnere er der brug for et affaldshåndteringsselskab eller en anden enhed, der kan organisere logistikken. I vores pilotprojekt varetog LHJ Group denne rolle. Den næste vigtige partner er genbrugsprocessoren, som er ansvarlig for at omdanne brugt emballage til genanvendelige materialer. I dette tilfælde påtog Lassila & Tikanoja sig denne opgave. Endelig havde vi brug for en emballageproducent, som i dette pilotprojekt var Muovi-Heljanko.« 

..

Hvorfor ønskede Kiilto at afprøve emballage med lukket kredsløb?

»Det er vigtigt hele tiden at søge nye løsninger, der reducerer ressourceforbruget, mindsker miljøpåvirkningen og fremmer et mere bæredygtigt forbrug. Der skal sættes spørgsmålstegn ved eksisterende praksis, og alternative løsninger skal udforskes. Uden at teste nye tilgange kan vi ikke lære, hvad der fungerer godt, og hvad der stadig skal forbedres. Det er derfor, vi gik i gang med dette pilotprojekt.«

..

Hvor godt lykkedes pilotprojektet? Hvad har vi lært? 

»Pilotprojektet var en stor succes – det lykkedes os at producere ny emballage af de indsamlede materialer. Det er aldrig nemt eller ligetil at prøve noget for første gang. Der var brug for mange diskussioner og aftaler mellem forskellige partnere. Men vi klarede det godt, og vi er meget tilfredse med resultatet.

Pilotprojektet rejste vigtige spørgsmål, især vedrørende logistik. For eksempel: Kan der installeres komprimatorer på indsamlingsstederne, så der kan indsamles større mængder plast, samtidig med at den tomme plads under transporten reduceres? Hvordan skal små indsamlingssteder administreres? Kan genbrugsvirksomheder modtage økonomisk kompensation for indsamlet plast? Kunne plastindsamling være gratis for deltagerne? Hvordan kan vi sikre, at de reneste plastfraktioner anvendes til formål, der kræver høj renhed?

Det er store spørgsmål, som kræver diskussion på tværs af hele værdikæden.«  

Hvad er Kiiltos planer for emballage? Vil pilotprojektet fortsætte? 

»Vi er altid på udkig efter mere bæredygtige råmaterialer og emballageløsninger. Vores mål er, at 70 % af vores emballage i 2025 skal være genanvendelig, fremstillet af genbrugsmaterialer eller komme fra vedvarende materialer.

 Derudover har vi forpligtet os til at reducere mængden af emballagemateriale pr. ton produkt hvert år, og vi afprøver genopfyldelige emballageløsninger – selv til mindre pakkestørrelser.

Vi har også testet forbrugernes parathed til genopfyldelig emballage, og vi gennemfører forsøg med genopfyldning af flasker med rengøringsprodukter i professionelle rengøringsmiljøer.

Vi overvåger nøje forskellige kundegruppers villighed til at indføre nye løsninger inden for cirkulær økonomi. Selvom dette specifikke pilotprojekt med lukket kredsløb ikke vil fortsætte i sin nuværende form, vil vi anvende erfaringerne og undersøge, hvordan vi kan udvide vores netværk yderligere.« 

Hvilke tre ønsker har emballagespecialisten efter dette pilotprojekt?

»For det første vil jeg gerne have mere reel handling og en mere åben diskussion. Det betyder også, at vi skal tale om omkostninger. Det er ikke billigt at opbygge mere bæredygtige driftsmodeller, men hvad kan være vigtigere end at investere i fremtiden? Det er klart, at vi skal lære at gøre tingene på en måde, der er bedre for miljøet. Hvis vi ikke eksperimenterer, lærer vi ikke noget. Der er brug for samarbejde og investeringer, ellers risikerer vi at betale en meget højere pris i det lange løb.  

For det andet håber jeg, at vi kan finde flere virksomheder og organisationer, der er villige til at indsamle plast til genbrug i lukkede kredsløb. Der er stor efterspørgsel efter genbrugsplast, og det er vigtigt at nå de nødvendige indsamlingsmængder for at gøre lukkede kredsløbssystemer levedygtige og attraktive i hele netværket, hvor effektivitet og omkostninger fortsat er nøglefaktorer, der skal forbedres. 

Endelig håber jeg, at emballage med lukket kredsløb vil gøre det muligt at bruge genbrugsplast selv i vores produkter med de højeste kvalitets- og sikkerhedskrav, som f.eks. kosmetik og medicinsk udstyr.«

Kan Kiilto vejlede om genbrug i lukkede kredsløb?

»Helt sikkert! Vi deler gerne ud af vores erfaringer fra pilotprojektet. Alle interesserede er velkomne til at kontakte mig.«  

Yderligere information:

Heidi Kähkönen 
Packaging Development Manager 
Heidi.kahkonen@kiilto.com 
+358 40 837 0830