I 1999 udviklede Kiilto et alternativ til traditionelle vådrumsmembraner, som var lettere at påføre, Kiilto Kerafiber. Det blev hurtigt klart, at det letgenkendelige turkisfarvede Kerafiber var kommet for at blive. Nu er det blevet produceret til byggebranchen i 25 år.
Da Kiilto Kerafiber kom på markedet i 1999, havde vandtætning af vådrum i Finland kun været obligatorisk i et år. Det nye produkt imødekom således et akut behov blandt vådrumsprojekter for en effektiv og brugervenlig tætningsløsning til forskellige anvendelser.
Men hvorfra opstod det store behov for avancerede vandtætningsprodukter i Finland? Svaret på dette spørgsmål kan spores tilbage til udviklingen af boliger.
Så sent som i midten af 1900-tallet var gårdsaunakulturen udbredt i Finland. Man vaskede sig i bygninger, der lå adskilt fra boligen. Da antallet af badefaciliteter i boliger begyndte at stige, måtte man begynde at tænke over, hvordan man effektivt kunne forhindre vand i at trænge ind i bygningskonstruktionerne.
Før udviklingen af moderne vådrumsmembraner blev forskellige metoder til fugt- og vandtætning allerede anvendt, såsom brugen af vinylgulve i badeværelser. De nye trends ved årtusindskiftet førte til forandringer, og frem til i dag er der blevet tætnet hundredtusindvis af vådrum med Kiilto Kerafiber.
Udviklet og fremstillet lokalt i Finland
Produktionen og produktudviklingen af Kiilto Kerafiber finder stadig sted, hvor produktet blev skabt, i Lempäälä nær Tampere. Den mangeårige succes skyldes finsk produktudviklingskompetence og tæt samarbejde med Kiiltos kunder. Ønsker og feedback fra byggere har hurtigt kunnet blive videreført til egen produktudvikling.
Jarl-Erik Jansson arbejdede som den oprindelige produktudviklingschef i Kiiltos laboratorium. Jansson havde en lang karriere inden for Kiiltos produktudvikling fra 1975 til 2006.
Siden 2022 har laboratoriefrakken som produktudviklingschef for vandtætningsmidler været båret af RDI Manager Mika Ronkainen.
“Kerafiber har en bestemt god konsistens, god påføringsevne, vandtæthed…”, remser Ronkainen rutineret op, når han nævner de velkendte grundlæggende egenskaber ved Kerafiber.
En egenskab, der er svær at overse, er naturligvis produktets turkise farve. Det er et dagligdags syn for mange bygningsprofessionelle på byggepladser rundt om i Finland.
“Installatører vil måske også være bekendt med vådrumsmembranens egen duft, når man åbner en Kerafiber-dåse”, tipper Ronkainen.
Et mere brugervenligt produkt blev udviklet
Det forudgående produkt til Kiilto Kerafiber var Kiilto Keragum, som kom på markedet i 1994, og som også var et påførbart, flydende vandtætningsmiddel. Forskellen til Kerafiber var dog markant.
“Med Keragum skulle man i det mindste lægge et separat forstærkningsnet på gulvet. Med Kerafiber er det ikke nødvendigt med et sådant ekstra gulvnet, da produktet er blevet udviklet med mikrofiberforstærkning”, forklarer Ronkainen.
Efter sin lancering blev det brugervenlige Kiilto Kerafiber hurtigt en favorit blandt vådrumsbyggere. Produktets praktiske anvendelighed blev fremhævet i de tidlige år med den iørefaldende reklameslogan som kan oversættes til “Ren fest med Kiilto Kerafiber!”
Praktisk anvendelse af vådrumsmembraner som Kerafiber blev også levende demonstreret på Kiiltos kontor i Lempäälä.
“På et tidspunkt havde vi papkasser fremvist, som var blevet smurt indvendigt med flydende vådrumsmembran og derefter fyldt med vand. Vandet blev stående i papkassen, men kassen forblev tør. Vi var selvfølgelig nødt til at tilføje vand løbende, da det fordampede”, husker Ronkainen.
Fremtiden bringer konstant nyt
Udviklingen af vådrumsprodukter hos Kiilto har fortsat uafbrudt i årtier. Dette afspejles for eksempel i innovative nye produkter og løsninger i Kiiltos sortiment. Nogle af de nye løsninger har suppleret det velkendte Kerafiber-system. For eksempel kan man nu anvende Kiilto Pro XPU-limmasse i stedet for forstærkninger til gennemføringer, hjørner og samlinger i vådrum.
Udvalget af påførbare og rullbare vandtætningsmidler er også udvidet i løbet af de sidste årtier til forskellige behov, da Kiilto har introduceret hurtigtørrende vandtætningsmiddel Kiilto Kerapro og det to-komponent Kiilto Keramix. Der er også blevet lanceret en tekstillignende vandtætning Kiilto Kerasafe+, som er et populært produkt på det svenske marked.
Kiiltos løsninger bruges også i fabrikker til badeværelsesmoduler. Væksten i modulbyggeri er en af de nuværende trends, som skaber en stigende efterspørgsel efter forskellige løsninger til vandtætning for Kiilto.
“Inden for industrialiseringen af byggeriet er der behov for løsninger, der passer til industrielle produktionslinjer. Deres rolle er stigende”, opsummerer Ronkainen.