Uge 38 er traditionen tro Hygiejneuge,hvor der sættes fokus på den gode hygiejne, og hvordan vi kan oparbejde gode vaner i hverdagen. Vi sætter i løbet af ugen fokus på nogle af de centrale emner – i dag omkring håndhygiejne.
Gode råd om håndhygiejne
Manglende håndhygiejne er den mest afgørende årsag til smitsomme sygdomme i vores samfund. Her er derfor nogle gode råd om håndhygiejne, som forebygger en lang rækkeforskellige sygdomme – fra de mest velkendte som influenza og diarre til mindre hyppige som børnesår og øjenbetændelse.
Anvend disse råd til daglig – og især hvis der er influenza, forkølelse, host, nys, løbende næser og diarre i dine omgivelser, uanset om det er på din arbejdsplads, i bussen og toget og hjemme i familien.
Vask altid hænder:
- Før du spiser
- Før du begynder at lave mad
- Efter toiletbesøg (stort og småt)
- Hvis du har nyst i hænderne eller pudset næse
- Når du har tørret snotnæse eller skiftet ble på dit barn
- Når du har håndteret råt kød
- Når du kommer hjem
Vær også opmærksom på håndhygiejnen i det daglige, fx:
- Når du deler tastatur, tablet, telefon, dørhåndtag og andre fælles hånd-kontaktpunkter med kolleger, familie og andre
- Når du kommer indenfor, efter at have været ude i det offentlige rum
- Nys, host og puds ikke næse ud i luften, men i engangslommetørklæder, som smides i skraldespanden efter brug. I en snæver vending kan man nyse ind i albueleddet eller overarmen, så smitten ikke spredes til alle sider
- Skån dine kolleger for smitte ved at blive hjemme fra arbejde, når du er syg med noget smitsomt som influenza og diarre.
- Brug håndsprit med hudplejemiddel til desinfektion af hænderne, når du ikke kan komme til at vaske hænder – f.eks. på rejse. Husk at synligt skidt kun kan klares med håndvask.
Disse råd er tiltænkt den almindelige borger – arbejder du mere professionelt i sundheds- og plejesektoren med håndhygiejne kan du finde mere viden hos Statens Serum Institut (find fx god læring og viden i det interaktive modul om håndhygiejne) eller NIR om håndhygiejne. Arbejder man inden for fødevaresektoren kan Fødevarestyrelsens hjemmeside hjælpe med mere information, mens man i andre sektorer med fordel bør sætte sig ind i arbejdsmiljøvejledningen.
Udarbejdet af en arbejdsgruppe i Rådet for Bedre Hygiejne
Senest revideret 20/01/16